andrychow.pl


Zdrowy sposób żywienia na drugą połowę życia

Artykuły / Lokalne wydarzenia
Data: Środa , 10 Czerwca 2015 - 07:30


W ramach projektu pt. "Poszerzamy Horyzonty" realizowanego przez Uniwersytet Trzeciego Wieku w Andrychowie członkowie Stowarzyszenia UTW uczestniczyli w cyklu warsztatów związanych ze zdrowym odżywianiem. W miesiącu maju br. odbyły się 3 spotkania warsztatowe: Oczyszczanie organizmu, Zdrowe odżywianie, Zasady żywienia w chorobach nowotworowych. Omówiona została dieta warzywno-owocowa jako jedna z propozycji na oczyszczenie organizmu z toksyn. Oczyszczenie takie przywraca do normy układ immunologiczny, nerwowy i hormonalny. Podstawowym wskazaniem do stosowania diety warzywno-owocowej jest promocja zdrowia, czyli stosowanie diety u ludzi zdrowych celem wzmocnienia zdrowia, zwiększenia energii, poprawy snu, większej wydolność psychofizycznej organizmu, poprawy pamięci, itp.



Uczestnicy warsztatów dowiedzieli się w jaki sposób komponować zdrowe posiłki, co należy jeść, a czego unikać. Prowadząca warsztaty przekonywała seniorów, że warto jest zmienić nawyki żywieniowe.

Dowiedziano się również, że w profilaktyce nowotworowej istotny jest właściwy sposób odżywiania. Najlepszym wyborem jest dieta jarska, bogata w warzywa i owoce, rośliny strączkowe z ograniczoną do minimum zawartością wysoko-przetworzonych pokarmów zawierających skrobię

Warsztatom towarzyszyła degustacja wyśmienitych soków warzywno-owocowych robionych na miejscu ze świeżych produktów.

Warsztaty cieszyły się bardzo dużym zainteresowaniem słuchaczy UTW.

PROJEKT REALIZOWANY PRZY WSPARCIU FINANSOWYM WOJEWÓDZTWA MAŁOPOLSKIEGO


Info: UTW w Andrychowie


Ten artykuł jest od andrychow.pl
http://www.nowiny.andrychow.pl/

Adres WWW tego artykułu to:
http://www.nowiny.andrychow.pl/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=8256

Fatal error: Call to a member function Execute() on a non-object in /includes/pnSession.php on line 393