andrychow.pl


Gomasio - sezamie ... jesteś wielki

Artykuły / Tematy luźne
Data: Wtorek , 09 Sierpnia 2011 - 17:22


Podczas jednej z wizyt w gospodarstwie ekologicznym "Brzozowy Gaj" Pawła Kobielusa w Wieprzu mieliśmy niewątpliwą przyjemność spróbowania specjałów wyprodukowanych bez dodatkowych "upiększaczy smaku" Zaskoczył nas trochę ... niezwykły smak ugotowanego orkiszu. Pszenica ta, jako zboże chlebowe była uprawiana od bardzo dawna. Niestety obecnie spotykana jest sporadycznie jako nasiona, częściej jako jeden z dodatków do chleba z ziarnami zbóż. Tym razem jednak nie będziemy pisać o orkiszu, lecz o ... gomasio. W Polsce ten bardzo popularny w innych częściach świata specyfik makrobiotyczny nie cieszy się popularnością. Szkoda, bo nie tylko jest bardzo smacznym dodatkiem do wszelkiego rodzaju potraw z ryżu i warzyw, ale też ... śmiało można nim zastąpić popularną sól :) Dodatkowo - gomasio zwany również solą sezamową jest świetny do kanapek i sałatek. To właśnie u Pawła Kobielusa dowiedzieliśmy się jak zrobić gomasio i z przyjemnością dzielimy się z Wami tym kulinarnym odkryciem. Kliknijcie w czytaj więcej ...

Jak zrobić gomasio? Trudno powiedzieć czy poniższy przepis to oryginalny przepis na tą "mieszankę" - nie pamiętamy tego podanego przez Pawła Kobielusa, niemniej jednak zrobiliśmy coś podobnego i ... polecamy!

Nasz przepis :

12 łyżek sezamu
12 łyżek siemienia lnianego
2 łyżki soli morskiej gruboziarnistej

Powyższe składniki łączymy ze sobą i prażymy na suchej patelni pod przykryciem, często mieszając. Sezam - podczas prażenia zachowuje sie podobnie jak popcorn. Kiedy sezam przybiera kolor złoty, a z patelni dobiega przyjemny zapach prażonych nasion ... ale to każdy z Was określi sam jak długo prażyć :) - kończymy prażenie żeby nie przypalić :)

Czekamy aż mieszanka przestygnie i ucieramy specyfik w makutrze, lub ... jeśli ktoś nie ma - można skorzystać z deski i wałka - rozcierając mieszankę i sól morską na mniejsze części. Głównie chodzi o roztarcie soli.

Gotową posypkę przesypujemy do słoiczka i mamy pyszną posypkę do sałatek, ryżu, kanapek, jajek na miękko, jajecznicy ... po prostu - zamiast zwykłej soli kuchennej. Można ją tak przechowywać ponoć dwa tygodnie. My chyba zrobiliśmy sobie tego zbyt dużo :) bo z podanych proporcji napełnił się półlitrowy słoik :)

W każdym razie - próbowaliśmy, zrobiliśmy i polecamy! Bardzo ciekawy smak!



Teraz tylko rozwałkować :) a właściwie - rozetrzeć wałkiem



Ponoć można również wykorzystać melakser ... lub malakser, lub robot kuchenny ... kto to wie, jak to urządzenie w końcu się nazywa, ale niestety - nie rozkruszyły nam się w nim cząsteczki soli ...



... więc pomogliśmy sobie jeszcze raz wałkiem :) - rozcierając gomasio dokładnie.



Polecamy - Bardzo ciekawy smak i ponoć ... to bardzo ceniona mieszanka makrobiotyczna. Zresztą - wpiszcie w pasek wyszukiwarki Gomasio - sami się przekonacie

JS



Ten artykuł jest od andrychow.pl
http://www.nowiny.andrychow.pl/

Adres WWW tego artykułu to:
http://www.nowiny.andrychow.pl/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=5434

Fatal error: Call to a member function Execute() on a non-object in /includes/pnSession.php on line 393